Markt 35
2801 JG  Gouda

Lees meer in ons blog

Historisch Gouda (10 oktober 2015)

COVID-19 update: i.v.m. de huidige coronamaatregelen is het nog onduidelijk of Zotte Zaterdag in 2020 doorgang zal vinden. Houd onze website en de website van Zotte Zaterdag in de gaten voor de meest actuele informatie.

Op Zotte Zaterdag keert Erasmus voor één dag terug naar Gouda, de stad waarin hij naar school ging ‒ om uit te groeien tot een briljante en geestige geleerde! Nog altijd wordt zijn werk over de hele wereld vertaald, uitgegeven en gelezen. Met een knipoog naar zijn bekendste boek, het satirische ‘Lof der Zotheid’ (1511), viert Gouda elk jaar in oktober Zotte Zaterdag.

De hele dag is het historische centrum gehuld in middeleeuwse sferen. Al vanaf 11 uur kun je struinen over een grote ambachtenmarkt, middeleeuwse leckernijen proeven in De Herbergh, oude spelletjes spelen, de maquette van Gouda bewonderen en genieten van middeleeuwse muziek. Om 12.00 uur is de Zotte Intocht; een optocht van narren, muzikanten, kwakzalvers, Hooghe dames en andere middeleeuwers die vertrekt vanaf van het Erasmusplein (bij Cutuurhuis Garenspinnerij) en dwars door de binnenstad loopt. Op de Markt, bij het Oude Stadhuys, staat burgemeester Mirjam Salet klaar om Gouda’s ereburger te ontvangen. En daarna, om 13.00 uur, barsten nog veel meer activiteiten los!

Een greep uit de optredens en activiteiten

 grote middeleeuwse ambachtenmarkt
 straathandel in de middeleeuwen
 (mee)doen: kaarsen en glas in lood maken
 herberg met middeleeuws eten & drinken
 (mee)doen: transcriberen en drukken met een handpers
 demonstraties kaas maken en bierbrouwen
 (mee)doen: buiten spelen in de tijd van toen
 dichtkunst, filosofie, lezingen en films
 (mee)doen: bouwen aan mini-stad Die Goude
 middeleeuwse zang, muziek, dans en vertellingen
 (mee)doen: middeleeuwse modellen tekenen
 demonstraties zwaardkuns
 winnen: LEGO-wedstrijd kastelen bouwen
 demonstraties icoonschilderen en verluchten
 rondleidingen en boottochten