Het thema van dit jaar is: Levend erfgoed, laat monumenten spreken! Hier een reeks van activiteiten waarin we monumenten laten spreken waarbij verbinding is gezocht met typisch Goudse tradities en gebruiken:.

Het Centrale informatie- en servicepunt is de keer in de Agnietenkapel. Daar is ook de vertoning van de historische tijdreis door Gouda. In het Stadhuis wordt de Gouda Tijdmachine gedemonstreerd.

Meerdere keren op de dag worden toepasselijke eenakters opgevoerd bij het Tolhuis, Kleintheater Zwaan, De Vier Gekroonden en de Asschuur. Er is muziektheater in de Garenspinnerij, demonstraties in het Sluizencomplex (Donkere Sluis) en de Museumhaven (Museumwerf); Film- en fotovertoningen zijn er in het Brugwachtershuisje, Arti Legi, Agnietenkapel, en Concordia. Muziek en zang zijn de beluisteren in de St. Jans-kerk, Corcordia, Arti Legi, De Lichtwijzer en de St. Joostkapel. De Galerie de Hollandse Maagd laat diverse kunstenaars aan het werk zien.

Bij een groot aantal monumenten worden verhalen verteld, rondleidingen verzorgd en zijn informatiebladen beschikbaar.

Altijd leuk en interessant zijn de nieuwe monumenten in ons programma. Deze keer zijn dat: Den Gulden Vijsel, de Goudse Kegelbaan, het Woonhuis met de Brug en de Voormalige Bewaarschool.

Meer informatie: www.monumentenstad.nl

Tijdens Open Monumentendag in #Gouda staan er zaterdag 9 september drie grote schermen bij de Agnietenkapel op de Nieuwe Markt 100 in Gouda.
Op deze schermen worden in 'een loop' digitale reconstructies getoond van hoe Gouda er de afgelopen eeuwen uit zag; een bijzondere kijkervaring waarbij je via deze schermen letterlijk rond kijkt in het verleden.

Terug in de tijd kan misschien niet echt, maar wel in Virtual Reality.


Zo zie je de omgeving rond het jaar 1100, als er nog een kasteelheuvel is.
En het Gouda van vóór de stadsbranden, wanneer alle huizen nog van hout zijn.
Of neem een kijkje bij de verdwenen Potterspoort. Of in het beruchte Rampjaar 1672.


Historicus Theo Pronk neemt je in een speedlezing om 11.00h en 13.00h mee in de geschiedenis.

Hoe reconstrueer je het verleden eigenlijk?

Wat heb je eraan?

Wat veranderde er in Gouda?

En wat bleef?


Je kunt ook zelf in het verleden rondkijken.

Download de gratis app Canals5D en bezoek de plekken in de stad.

In Gouda staan er ter plekke ook VR-kijkers voor een nóg mooiere kijkervaring.

Wil je liever online kijken? Ga naar www.canals5D.nl.