Navigatie

Van Gauguin tot Toorop. Groninger Museum te gast.

Achter de Kerk 14
2801 JX  Gouda

(0182) 331000

www.museumgouda.nl

Openingstijden

Museum
dinsdag t/m zondag 11:00 - 17:00
Museumcafé
dinsdag t/m zaterdag 10:00 - 17:00
zondag 11:00 - 17:00
25 december en 1 januari gesloten

Het museumcafé (Achter de Kerk 14)
en de museumwinkel (Oosthaven 9)  zijn zonder museumticket toegankelijk.

Lees meer in ons blog

Historisch Gouda (10 oktober 2015)

Wekelijks op Zondag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag en Zaterdag, wordt gestart vanaf 25 Oct 2018, tot en met 6 Jan 2019
Niet op 25 december, 1 januari
Aanvang: 11:00 - Einde: 17:00

Het Groninger Museum heeft een fraaie verzameling Franse en Nederlandse schilderkunst uit de negentiende en twintigste eeuw. Het bevat prachtige schilderijen van bijvoorbeeld Paul Gauguin, Odilon Redon, Mathijs Maris, Jan Toorop, Floris Verster, Jan Mankes en Carel Willink. Van 20 juli 2018 tot en met 6 januari 2019 toont Museum Gouda de hoogtepunten uit deze fraaie kunstcollectie van het Groninger Museum.

De verzameling uit het Groninger Museum is in een periode van meer dan 50 jaar bijeengebracht door architect en kunstverzamelaar Reurt Jan Veendorp. Hij had oog voor kwaliteit en wist werken te verkrijgen van belangrijke kunstenaars. In zijn verzameling speelt de natuur, en het gevoel dat een kunstenaar
daarin legt, een belangrijke rol.
 
Het campagnebeeld laat een prachtig bloemstilleven zien van de Franse kunstenaar Odilon Redon. Hij schildert het aan het begin van de twintigste eeuw. Redon werkt lange tijd in zwart-wit waarbij hij de natuur en mythologie als onderwerp heeft. Vanaf 1890 laat hij deze periode achter zich en werkt in kleur. Redon schildert nu ook veel bloemstillevens. Die bloemstillevens krijgen gaandeweg steeds minder diepte en meer nadruk op kleur. Dit schilderij is daar een fraai voorbeeld van: de modellering van de bloemen is tot het uiterste teruggebracht. Het is een van Veendorps eerste aankopen en waarvan hij naar eigen zeggen hij het meest houdt.
 
De verzameling van het Groninger Museum is vergelijkbaar met die van de School van Barbizon en Haagse School in Museum Gouda. Die werd ook bijeengebracht door een kunstverzamelaar: Paul Arntzenius. Hoogtepunten uit déze collectie zijn voor een half jaar te zien in het Groninger Museum in de tentoonstelling: Van Courbet tot Israëls. Museum Gouda te gast.