Navigatie

Tentoonstelling Vrouwen van Gouda

Achter de Kerk 14
2801 JX  Gouda

(0182) 331000

www.museumgouda.nl

Openingstijden

Museum
dinsdag t/m zondag 11:00 - 17:00
Museumcafé
dinsdag t/m zaterdag 10:00 - 17:00
zondag 11:00 - 17:00
25 december en 1 januari gesloten

Het museumcafé (Achter de Kerk 14)
en de museumwinkel (Oosthaven 9)  zijn zonder museumticket toegankelijk.

Lees meer in ons blog

Historisch Gouda (10 oktober 2015)

Wekelijks op Zondag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag en Zaterdag, wordt gestart vanaf 16 Dec 2018, tot en met 27 Jan 2019
Niet op 25 december, 1 januari
Aanvang: 11:00 - Einde: 17:00

In het kader van Gouda 2018 Roze jaar – dat als thema diversiteit heeft - organiseert Museum Gouda de tentoonstelling ‘Vrouwen van Museum Gouda’. De tentoonstelling omvat hoogtepunten uit het werk van 30 kunstenaressen uit de collectie Museum Gouda en is van 15 mei 2018 t/m 27 januari 2019 te zien in drie zalen op de bovenverdieping van het museum.

Hedy d’Ancona kiest 30 kunstenaressen

In het kader van Gouda 2018 Roze jaar – dat als thema diversiteit heeft - organiseert Museum Gouda de tentoonstelling ‘Vrouwen van Museum Gouda’. De tentoonstelling omvat hoogtepunten uit het werk van 30 kunstenaressen uit de collectie Museum Gouda en is van 15 mei 2018 t/m 27 januari 2019 te zien in drie zalen op de bovenverdieping van het museum.

Nadat in de jaren 1960 in de Westerse wereld de vrouwenbeweging losbarstte en de achterstand en uitsluiting van vrouwen aan de orde werd gesteld, kwam al snel de vraag bovendrijven: ‘waar zijn de vrouwelijke kunstenaars?’ De achtergestelde positie kon niet worden verklaard door een op sekse gebaseerde verdeling van talent, of door aangeboren bescheidenheid van vrouwen. Het waren de maatschappelijke omstandigheden waarin gelijke kansen om je talent te ontwikkelen, ontbraken. Dat kweekte mannelijke kunstenaars en barricadeerde vrouwelijke.

Beeldbepalend directeur van Museum Gouda Josine de Bruyn Kops (1976-1986) was een van de voorvechters van een betere positie van vrouwen in de beeldende kunst. Vanaf 1980 is het verzamelen van vrouwelijke kunstenaars een van haar speerpunten. Daarin stond zij niet alleen, Liesbeth Brandt Corstius deed bijvoorbeeld hetzelfde in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. In die tijd werd ook de Stichting Vrouwen in de Beeldende Kunst opgericht en het feministisch kunstmagazine Ruimte.

Moderne en eigentijdse kunst, gemaakt door vrouwen is nog steeds een belangrijke onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Feministe en oud-minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur Hedy d’Ancona selecteerde de hoogtepunten uit deze fraaie collectie voor de tentoonstelling Vrouwen van Museum Gouda. Hedy d’Ancona kiest 30 kunstenaressen. Er is werk te zien van onder meer Charley Toorop, Marlene Dumas, Marjolijn van den Assem, Lydia Schouten en Stansfield/Hooykaas.

Zondagmiddag in Museum Gouda

Gedurende de tentoonstellingsperiode van ‘Vrouwen van Museum Gouda’ zal een aantal van de kunstenaressen op een zondagmiddag aanwezig zijn om te vertellen over hun werk. Zij vertellen – soms met een presentatie - over het tentoongestelde kunstwerk maar ook over hun huidige werk.

Liesbeth Brandt Corstius geeft een lezing op 15 november 
In dezelfde periode waarin De Bruyn Kops als directeur een vooruitstrevend verzamelbeleid opzette in Museum Gouda, deed Brandt Corstius dit in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. In haar lezing in Museum Gouda blikt Brandt Corstius terug op deze periode.

De lezing begint om 17.00 uur en duurt circa een uur. Na de lezing kunt u tot 19.00 uur een bezoek brengen aan de tentoonstelling. U kunt zich aanmelden voor de lezing via rondleidingen@museumgouda.nl.

De tentoonstelling met de verhalen vinden plaats op de bovenverdieping (helaas geen lift).

De tentoonstelling is tot en met 27 januari 2019 te zien in Museum Gouda.