Punselie is de achternaam van een bakkersfamilie die rond 1643 van Zwitserland naar Nederland verhuisde.

In 1872 begonnen zij een bakkerij in Gouda. Opa Johannes specialiseerde zich al snel in koekjes: Gouda ruitjes, Gouda sprits, Goudse mop, of Goudse Jan Hagel. Zoon Bertus was in 1945 de bedenker van ” de vervanger van de Goudse stroopwafel “. Naar verluidt was dat nodig omdat de koster van de Sint Janskerk had verteld dat er geen geld in kas was om het zangkoor op echte te trakteren. Bertus plakte 2 Goudse ruitjes op elkaar met een stroopvulling van karamel ertussen en de Punselie was geboren. Later ging de bakkerij zich toeleggen op de productie van een(met streepjes) koekje. Ze bedachten de eerste plastic tray en verpakten hun koekjes met de eerste Nederlandse verpakkingsmachine. Toen Bertus met pensioen ging namen zijn twee zonen het bedrijf over.

Thans staat het bedrijf, waar 40.000 koekjes per uur geproduceerd worden, onder leiding van kleinzoon Ronald Punselie. Het bedrijf bevindt zich midden in de binnenstad van Gouda en heeft, hoewel het natuurlijk voldoet aan de eisen van deze tijd, een nostalgische en museale uitstraling.

Bezoekers

I.v.m. de coronamaatregelen worden er tot nader bericht geen rondleidingen verzorgd in de Punselie's Koekjesfabriek.

Tegenwoordig heeft Punselie Cookie Company de poort van de fabriek geopend voor bezoekers. Vanuit het bezoekerscentrum op de Spieringstraat 107, waar belangstellenden ontvangen worden met koffie en thee en natuurlijk een Punseliestroopkoekje, worden mini-rondleidingen verzorgd, al vanaf één persoon
Dit is een kortere rondleiding dan die voor grote groepen die met touringcars komen, maar zeker niet minder leuk :-)

U kunt zich daarvoor melden in het Punselie winkeltje aan de Spieringstraat 107, daar is gelegenheid tot het kijken van een korte video en het drinken van een kopje koffie. Er is ook voldoende gelegenheid om koekjes te kopen voor thuis.

Prijs: € 7,80 p.p. (incl. 1 koffie/thee en koekjes om te proeven)

Tijd: 9:30 tot 12:00 uur - er is dan elk half uur een rondleiding

Rondleiding voor groepen van 8 tot 25 personen.

Max. 25 personen. Entree + welkom + koffie/thee met onbeperkt lekkere verse Punselie koekjes eten + Korte video + rondleiding in witte jassen + doosje (200 gram) koekjes voor thuis.

Prijs: € 12,80 per persoon. 
Aanvang 10:00 uur of 11:00 uur.

Reserveren per e-mail of telefonisch.  

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Afhankelijk van de leeftijd verzorgen wij ook kinderfeestjes, waarbij naast het versieren van koekjes, ook een bezoek aan de bakkerij gebracht wordt!

Vragen over rondleidingen: rondleidingen@punselie.nl