De ontzetting en afschuw over de gebeurtenissen jl woensdag/donderdag in Amsterdam werd alom gedeeldAl snel ontstond in de commentaren, talkshows en publieke opinie brede consensus over de noodzaak van 'harde' bestrijding van anti-semitisme, maar ook over de 'harde' noodzaak van preventie d.m.v. bewustwording, educatie, gedragsverandering.
Dat is vooral doeltreffend in de leeftijdsgroepen, waarin de vooroordelen en stereotyperingen ontstaan, resp nog bijgestuurd kunnen worden, voordat ze ''verharden''. Daartoe blijkt 'theater'' een effectief middel te zijn. Goed theater is meeslepend, intens, indringend en leidt tot inleving en solidariteit. Zo'n theaterstuk is ''Ik ga op reis, Pieter!'' : over hoe twee kinderen Pieter en Esther (11) de oorlog beleven in al z'n facetten. Pieter overleeft, Esther eindigt in Auschwitz. Invoelbaar wordt ie weg er naar toer: stereotypering - vooroordelen - uitsluiting - discriminatie - ontmenselijking - deportatie - vernietiging.
Het stuk wordt als schoolvoorstelling (gr 7 en 8) en als familievoorstelling (vanaf 11 jr) gespeeld in theaters. Het stuk overtuigt door het sterke verhaal, door de multimediale opzet en doordat de hoofdrollen excellent worden gespeeld door kinderen van dezelfde leeftijd. Het educatieve ''resultaat'' is dan ook zeer hoog, zoals blijkt uit reacties/feedback van de leerkrachten, die eerdere voorstellingen met hun leerlingen bezochten. Inmiddels zijn dat er > 10.300. Er is een uitgebreid educatief pakket beschikbaar met veel completerende neven activiteiten.
In maart/april 2025 (t.g.v. ''80 jaar vrijheid'') is er een tournee met 33-45 schoolvoorstellingen in theaters verspreid over het gehele land met een totale capaciteit van 3500-5000 bezoekers. Inmiddels ca 2500 boekingen. De kosten bedragen E 7,50 per leerling. Inbegrepen is een boek voor elk kind over het verhaal van de voorstelling. Incl. AV-links waarmee video- en muziekfragmenten uit de voorstelling tijdens het lezen op de telefoon kunnen worden afgespeeld. Reserveren via de website