Het is het derde jaar dat de Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis samen een theatervoorstelling maken voor Theater Na de Dam. Een Nederlandse theatermanifestatie die jaarlijks plaatsvindt op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Een groep Goudse jongeren brengt de persoonlijke verhalen van ouderen uit de Tweede Wereldoorlog tot leven in een aangrijpende theaterproductie.

De voorstelling vindt plaats om 21:00 uur na afloop van het dodenherdenkingsmoment. Dit jaar heeft de productie een extra betekenis door de herdenking van 80 jaar vrijheid. Naast de voorstelling op 4 mei, worden er ook een aantal scènes opgevoerd op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival op GOUDasfalt.

Hoe was het nou eigenlijk, die oorlog? 
Er zijn steeds minder opa’s en oma’s die nog kunnen vertellen over toen. Het gevaar loert dat hun herinneringen en verhalen een stille dood sterven, want veel oorlogsverhalen zijn nooit persoonlijk opgeschreven of door andere schrijvers in woorden bewaard. De landelijke organisatie Theater Na de Dam zorgt er sinds 2010 met succes voor dat in meer dan 40 projecten de stemmen van toen klinken in het nu.

In de periode voorafgaand aan en in de meivakantie gaat een groep jongeren tussen de 14 en 20 jaar uit Gouda zich onder leiding van theatermaker Marieke Braaksma verdiepen in de persoonlijke herinneringen die mensen hebben aan de Tweede Wereldoorlog. Zij spreken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd en verwerken die verhalen tot een theatervoorstelling.

De voorstelling is te zien op 4 mei om 21:00 uur in De Goudse Schouwburg. Kaartjes zijn te verkrijgen via www.goudseschouwburg.nl voor €7,50.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Graaf Floris Genootschap de Vijfde, de Goudse Schouwburg, Jeugdtheaterhuis en Theater Na de Dam.