Achter de Kerk 14
2801 JX  Gouda

+31 (0)182 33 10 00

www.museumgouda.nl

Openingstijden

Museum di t/m zo 11.00 uur - 17.00 uur
Museumcafé di t/m za 10.00 uur - 17.00 uur
Museumcafé op zondag 11.00 uur - 17.00 uur

Het Museumcafé (Achter de Kerk 14) en de museumwinkel (Oosthaven 9) zijn zonder museumticket toegankelijk.

Lees meer in ons blog

Historisch Gouda (10 oktober 2015)

Wekelijks op Zondag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag en Zaterdag, wordt gestart vanaf 26 Apr 2023, tot en met 7 Jan 2024.

Niet op 27 april
Aanvang: 11:00 - Einde: 17:00

Museum Gouda zet de eerste generatie Marokkaanse Gouwenaars op een voetstuk. Tot en met de kerstvakantie toont het museum foto’s van de eerste arbeidsmigranten in Gouda en portretten van Marokkaans-Nederlandse families van nu.

In de jaren ’60 en ’70 fotografeerde Robert de Hartogh jongemannen die uit Al Hoceima en andere Marokkaanse provincies naar Nederland kwamen om te werken. Hij bracht hun leven in fabrieken en pensions in beeld en kwam bij de gezinnen thuis in Gouda en Rotterdam. De Hartogh wilde met zijn foto’s mensen laten zien, die niet werden gezien.

Khalid Amakran, zelf zoon van een arbeidsmigrant, zocht de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders op. Hij wil hun verhalen vastleggen, voordat het te laat is. Op zijn foto’s zien we trotse pensionado’s met hun familie. Tijdens het fotograferen vertelden ze hun verhaal over worstelen én wortelen in Nederland, in nieuwe grond.

De tentoonstelling in Museum Gouda heet Bnadem, het Marokkaans-Arabische woord voor ‘mens’. Het betekent letterlijk ‘zoon van Adam’. In de Marokkaanse cultuur ben je dus altijd onderdeel van iets groters, je hoort bij je familie. Heel anders dan het Nederlandse woord ‘individu’, dat juist ‘ondeelbaar’ betekent. Deze tentoonstelling gaat over de zoektocht van Marokkaanse Nederlanders. Wie kan je zijn, wie mag je worden en wat neem je mee van de generatie voor jou?