PLATEELSCHILDEREN: EEN LEVEND AMBACHT

Ambachtelijk plateel is het atelier van Trudy Otterspeer. Opgericht in 2007 en sinds december 2012 gevestigd in de historische binnenstad van Gouda, Nederland. Hier bengt zij een eeuwenoud ambacht opnieuw onder de aandacht: het plateelschilderen. Ongeglazuurd aardewerk wordt daarbij met de hand van een decor of motief voorzien, geglazuurd en vervolgens voor de tweede keer gebakken. Bekende decoratielijnen zijn het Delfts blauw en het Gouds plateel. Trudy Otterspeer kreeg haar vakopleiding bij Plateelbakkerij Zenith in Gouda. Op haar voordracht werd 'Plateelschilderen in Gouda' in 2014 opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
Lees meer

UNICA & SERICA

Elk handgeschilderd stuk is uniek. Dat kan een gelegenheidsbord zijn, een jubileumschaal, een pronkschotel, maar evengoed tegels voor de restauratie vam een tegeltableau. Naast deze unica worden er ook kleine series geproduceerd: souvenirs en seizoensartikelen, zoals kerstdecoraties. Allemaal met de hand geschilderd, dus onderscheidend. Ook zeer geschikt als relatiegeschenken.
Lees meer

GEEF KENNIS DOOR

Sinds 2009 is Trudy Otterspeer als gastdocente plateelschilderen verbonden aan deNederlandse Keramiekopleiding (voorheen SBB Gouda). In haar eigen atelier geeft ze cursussen op elk niveau. Van workshop en basiscursus tot meesterklas en open atelier. In de zomer organissert ze Zomerweken in haar atelier.
Lees meer