Het allerlekkerst is de authentieke Goudse boerenkaas, die nog altijd door zelfkazende boeren in de dorpen rondom Gouda wordt gemaakt. Het Gouds Kaashuis van Maurice en Sandra heeft wel meer dan vijftig soorten op de planken liggen. Waaronder die van Maurice zelf. Iedere vrijdag maakt hij in het boerendorp Waarder zijn eigen kaas. We vroegen hem naar zijn lievelingsrecept!
Ingrediënten:
Voor 4-5 personen
2 sjalotten
1,5 teentje knoflook
2 el zachte olijfolie
200 gram geraspte boeren belegen kaas
200 gram geraspte jonge kaas
150 gram Ouwe Snoepert
0,5 liter kraanwater
0,5 liter kookroom
3 eetlepels allesbinder
1 kippenbouillon blokje
Wat (vers) gehakte peterselie
Snufje kerrie en paprika poeder
Werkwijze:
1. Snijd de sjalotten in halve ringen en pers de knoflook fijn. Verhit de olie in een kookpan en bak de sjalot in 10 min. op middelhoog vuur gaar en zacht. Voeg na 5 min. de knoflook toe. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zout. Schep uit de pan en houd apart.
2. Rasp ondertussen de kaas, of laat dit raspen bij je favoriete kaasboer!
3. Voeg aan de kookpan het water en de room toe. Breng dit zachtjes aan de kook. Voeg het bouillonblokje + kerrie & paprikapoeder toe en roer dit door met een garde. Breng dit opnieuw aan de kook en bindt dit af met een (Honig) allesbinder. Het moet voordat de kaas erin gaat goed opgelost zijn en zeker niet te dik van structuur zijn.
4. Als het aan de kook is, voeg dan langzaam en al roerend de Goudse Boeren belegen en de Ouwe Snoepert erdoorheen. Eventueel kan dit ook zachtjes met een staafmixer.
5. Voeg nu de jonge kaas toe en los dit op tot een gladde (gesmolten) structuur.
6. Verdeel de soep over de kommen wat peterselie en evt, wat donkerbruine croutons om mee af te garneren!
Eet smakelijk….