Op het podium van de Gouda Cheese Awards 2024 heeft Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen en bekend van 24Kitchen twee heerlijke kaasgerechten bereid. Wil je het zelf ook maken? De recepten vind je hieronder:

Zelfgemaakte kaassoesjes met Goudse jong belegen kaas en citroenrasp
Bereidingstijd: 45 minuten en 2 uur in de koelkast

Ingrediënten voor 20-25 soesjes
75 gr. roomboter
150 ml melk
75 ml water
175 gr. fijne bloem
1 biologische citroen, geraspt
3 grote eieren
150 + 10 gr. Gouda jong belegen (of kaas naar keuze), geraspt
snuf zout en zwarte peper

Benodigdheden
spatel
oven ovenplaat
bakpapier
rasp

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190-200 graden. Rasp de citroen en de kaas. Klop de eieren alvast los.
Smelt de boter in de pan en voeg dan melk en water toe. Doe nu alle bloem er in 1 keer bij, met een snuf zout en peper. Roer met een spatel (gebruik je spierballen) alles door elkaar totdat er een deeg ontstaat en de zijkanten los laten. Zet het vuur laag en doe in drie etappes het ei erbij en roer totdat het alles opgenomen. Nu ontstaat er een glanzend deeg. Roer nu de geraspte kaas en citroen erdoorheen totdat het gesmolten is.

Leg de bakplaat met bakpapier klaar. Pak een klein bakje water en maak je handen vochtig. Maak er bolletjes van in je hand en leg ze op de bakplaat naast elkaar met minimaal 2 cm ertussen. Strooi er wat kaas overheen en zet ongeveer 20-25 minuten in de oven. Haal ze eruit als ze goudbruin zijn. Smakelijk!

Crostini met Goudse geitenkaas, zelfgemaakte mangochutney en cress

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 1 potje mangochutney en 20 crostini’s
2 rijpe mango’s, in kleine blokjes gesneden
1 biologische citroen, sap & rasp
1/2 groen, rood of geel pepertje, in ringetjes gesneden, zonder zaadlijsten
1 tl mosterdzaadjes of 1 el mosterdkaviaar
snuf zout
desembrood, zonder korst
extra vergine olijfolie
Goudse geitenkaas
tuinkers of een andere cress naar smaak

Benodigdheden
kwastje
oven
ovenplaat en bakpapier
sauspan
handrasp
mini steekring a 3-4 cm

Bereiding Mangochutney
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine gelijke blokjes. Verwijder de zaadlijst van het pepertje en snijd de peper in dunne reepjes. Zet een pannetje op middelhoog vuur en doe hier de mango, rasp en het sap van 1 citroen, mosterdzaad (of mosterdkaviaar), fijngesneden pepertje, snuf zout en een scheutje water bij. Roer en laat in ongeveer 10 minuten inkoken tot gewenste dikte. Let op dat het niet aankoekt, voeg eventueel nog wat extra water toe. Laat de chutney afkoelen en bewaar het afgedekt in een glazen potje in de koelkast.

Crostini
Leg het desembrood op een bakplaat bedekt met bakpapier en steek er rondjes uit. Smeer de crostini’s in met olijfolie en een strooi er een snufje zout over. Zet de crostini’s in de oven op 200 graden en bak ze goudbruin in ongeveer 8 minuten (keer ze na een paar minuten om). Laat ze even afkoelen. Schaaf dunne plakjes van de Goudse geitenkaas.

Beleg de crostini’s met de kaas; daarop de mangochutney en strooi er wat tuinkers over.