Hou je van dieren, kunst én wandelen loop dan eens een dierenkunstroute!

Gouda: stad van Goudse kaas, Goudse pijpen, Goudse kaarsen, Gouds plateel (aardewerk) en natuurlijk stroopwafels! Maar ook stad van gevelstenen.

Veel van deze gevelstenen bevatten dierenafbeeldingen. Daarnaast zijn ook andere dierenornamenten of -beelden in het centrum te bewonderen. Een prominent beeld is dat van de man die een ezel draagt, op de hoek van de Lage Gouwe (tegenover de Lichtfabriek), omdat dat beeld, Jack-ass, meteen vragen oproept naar de betekenis ervan is (zie de beschrijving onder punt 8).
Binnen de route zijn een paar extra interessante plekken, zoals de tuin van het Museum Gouda, waar een aantal (dieren-)gevelstenen van elders in de stad worden getoond. Maar ook is het (sowieso) de moeite waard om de beroemde ‘Goudse glazen’ in de Sint-Janskerk te gaan bekijken. De hond is hier bijvoorbeeld meer dan 20 keer afgebeeld, vaak als symbool van trouw.

Op deze dierenroute ontmoet je verder ook leeuwen die vaak het stadswapen van Gouda flankeren, vissen, vogels, eekhoorns, koeien, een walvis en nog vele andere dieren.

De wandeling leidt je langs prachtige dierenkunst en plekken van het centrum van Gouda.


Goudse Dierenroute Dierenmuseum