Dagelijks, wordt gestart vanaf 9 Jun 2023, tot en met 11 Jun 2023
Aanvang: 00:00 - Einde: 23:59

Op 9, 10 en 11 juni zijn de Goudse Museumhavendagen, een tweejaarlijks evenement rondom de kom bij de Mallegatsluis in Gouda.

Ambachten
Het feest voor het publiek is voornamelijk op 10 juni, dan is de haven een en al levendigheid, met gastschepen van buiten Gouda en er zijn demonstraties van oude ambachten die met de oude schipperij te maken hebben, zoals tanen, smeden, touwslaan, splitsen en zeilnaaien. Ook zijn er wasvrouwen zonder wasautomaat.

Kinderactiviteiten
Voor de kinderen verzorgt de waterscouting Willibrordus die dag allerlei scheeps- en watergerelateerde activiteiten, zoals wrikken en roeien in een lelievlet. Dit is op de werf aan de Vest. Ook bij de ambachten zijn leuke dingen te doen voor kinderen.

Onthulling scheepsknopentekeningen
Op vrijdagavond bij de opening onthullen we prachtige tekeningen van scheepsknopen, gemaakt door Astrid Sibbes. Deze zullen vanaf dan de waterkasten van de Museumhaven opfleuren, waaronder die op het plein aan de Bogen. Met een paar touwen ernaast, zodat de bezoekers zich het schiemannen
(touw bewerken en knopen leggen aan boord) eigen kan maken.

De Westlander
Wij hebben dit jaar speciaal de ‘Westlander’ uitgenodigd, het platte werkpaard, speciaal gebouwd voor de vaart in de sloten en vaarten van het Westland. Het bijzondere van dit schip is dat het vroeger voornamelijk ‘geboomd’ werd: in haar vaargebied waren praktisch geen plassen of brede rivieren, maar wel sloten, vlieten, stadsgrachten en lage bruggetjes.

Oude voertuigen en shantykoren
Een havenkant is niet compleet zonder oude voertuigen: ‘rijdend erfgoed’. Deze zijn te vinden aan de Bogen.
Naast de oude voertuigen treden om en om twee koren op: Gouds Getij en Westzuidwest.
Koor Gouds Getij bestaat uit 25 vrouwen, die worden begeleid door een aantal muzikanten. Ze brengen zang en muziek, geïnspireerd door alles wat er in, op, of aan het water gebeurt.
Shantykoor Westzuidwest uit Gouda voert je mee met de shanties van de oude vierkant getuigde zeilschepen naar het zware werk aan vallen, brassen, geien, schoten en kaapstander. Meezingen van de refreinen aanbevolen.

Muziek
Vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag staan in het teken van muziek:

Singeltjesdisco op vrijdag, de aanvrager bepaalt wat er wordt gedraaid.
Op zaterdagavond belooft de band Los Irlandeses spektake: stampende Ierse ritmes, razende mexicaanse polka’s en gevoelige balads. De vele muziekinstrumenten – de banjo’s, bas, accordeon, ukeleles, enzovoort – worden tussen de nummers door snel gewisseld of aan elkaar doorgegeven. Een levendige show en elk nummer klinkt weer verrassend. De meerstemmige zang maakt het helemaal af.

Op zondagmiddag is bij het IJsselhuis de aftrap van ‘Gouda viert de zomer’, een prachtig afwisselend programma samengesteld door Stichting culturele verrassingen.

Doorvaardag
Dit jaar is ook nog eens op zaterdag 10 juni de ‘Doorvaardag’: onbeperkt heen en weer varen tussen Reeuwijk en Gouda. De gemeente Gouda organiseert dit samen met het Gouds Sluiswachtersgilde. Op die dagen kan er onbeperkt heen en weer gevaren worden van het Reeuwijks Verlaat tot en met de Mallegatsluis in Gouda en andersom. Tijdens de doorvaardag hoeft er geen rekening gehouden te worden met bedieningstijden en doorvaartijden: de bruggen draaien op dit traject op afroep.

Het programma

Vrijdag 9 juni
Overdag: Ontvangst gasten en gastschepen
19:00 Officiële opening – met onthulling van de scheepsknopentekeningen
19:15 - 23:00 Singeltjesdisco

Zaterdag 10 juni
11:00 - 16:00 Ambachten, kinderactiviteiten, shantykoren
10:00 - 19:30 Doorvaardag van Reeuwijk naar Gouda en vice versa
20:00 - 23:00 muziek IJsselhuis Los Irlandeses

Zondag 11 juni
13:00 - 13:45 Schependans met muzikale begeleiding van Stefanie Kenter met Combo
14:00 - 16:00 Gouwe Bigband, vertrek gastschepen
16:00 - 19:00 Gouda viert de zomer met diverse optredens

 www.museumhavengouda.nl